Löpande information och nyheter från oss på H2M

Nytt avtal med Statens fastighetsverk!

H2M:s elbolag vann den offentlig upphandling med Statens fastighetsverk och är nu upphandlad avtalspartner för elarbeten.

-Utöver löpande, felavhjälpande arbete på avrop i de upphandlande objekten, så har vi också möjlighet att lämna offerter på större projekt som ska genomföras, berättar Ludvig Bloss operativ chef på H2M elteknik.

De upphandlade objekten är alla kända slott och herresäten runt om i Mälardalen som Tullgarns slott och Julita Gård. Ett viktigt krav i upphandlingen var tidigare erfarenhet av arbete i kulturklassade byggnader och historiskt känsliga miljöer vilket H2M har en stor erfarenhet av både inom el och bygg.

– Avtalet gäller i 2 år med möjlighet till förlängning och vi är glada för förtroendet och stolta över att vara ett upphandlat företag i det här segmentet av fastigheter, avslutar Ludvig Bloss.

publicerat den 20 april 2018

Cykla för barncancerfonden? Javisst!

Vi på H2M är stolt Guldsponsor till team Rynkeby som cyklar till Paris för att samla in pengar åt barncancerfonden. I lördags provade vi själva att cykla en betydligt kortare sväng då nionde upplagan av #spin-of-hope ägde rum. H2M bemannade 2 cyklar från 7 på morgonen till 19 med ett tjugotal starka kollegor. Extra kul att också slå ett slag vår gemensamma hälsa och träning, allt för ett extra gott syfte.

Totalt samlades det in 5,5 miljoner till lokala föreningar som stöds av cancerfonden och som arbetar med svårt sjuka barn. MEN!!. Förra året samlade evenemanget ihop nästan 500 000 mer.

Därför vill vi på H2M utmana alla företag som inte cyklade i lördags att skänka pengar så att målet på 6 miljoner uppnås. Barncancer är en fruktansvärd sjukdom som drabbar dom vi älskar mest. Hjälp till att utrota barncancer du också!

barncancerfondens givartext

Publicerat den 19 mars.

Har du koll på taket?

Som fastighetsägare har du säkert koll på att du är straffrättsligt ansvarig för den is och snö som kan falla från taket och att det kan orsaka stora skador. Men det finns fler saker som man bör kontrollera när det börjar töa. Snön sjunker nu ihop och blir tyngre och blötare av blidvädret. Solens strålar orkar ännu inte värma upp ytorna vilket gör att snön övergår i olika stadier av vatten som fryser i de undrelagren där det fortfarande är kallt.
För att inte råka illa ut gäller det ha en god bevakning under vintern och en regelbunden tillsyn av tak, fasad och mark under hela året. Det systematiska underhållet och tillsynen är viktig för att minimera skador som töande snö kan orsaka.
Regelbunden rensning av takbrunnar, silar, stuprör och hängrännor gör så att smältvatten kan ta den väg som det är tänkt. Och inför vintern ska säkerhetsutrustning som stegar, fästen, snörasskydd och värmeanläggningar kontrolleras så att det är helt och fungerar.

När kommer isen?

Is bildas när det töar men det kan också ske när det är kallt, om taket läcker värme. Det syns oftast när det bildas istappar vid stuprör eller takfötter trots minusgrader. Om snön smälter av värmen från huset kan så lite som 3 cm snö skapa besvärliga problem. Genom en energiutredning kan man se vilka risker som finns och åtgärda det som går. Då minimerar man att isen faller ned eller täpper till.

Isklumpar som bildas kan täppa till stuprör och hängrännor så att smältvatten tar fel väg eller blir stående på taket. I värsta fall letar sig vatten in i konstruktionen under och orsakar onödiga vattenskador.

Så här års bildas isen i det understa lagret snö. Synliga istappar faller oftast rakt ned medan isklumpar inbäddade i snö faller en bit ut från fasaden. En isklump som faller från ett femvåningshus når en hastighet av 60 km i timmen innan den träffar marken. Det behövs alltså inte mycket is för att det ska bli riktigt farligt.

En termografering av taket kan enkelt avslöja de kritiska punkterna på taket. Att ta kontroll över värmeläckaget är bra av både miljömässiga och ekonomiska skäl. Oftast behöver man inte genomföra åtgärder på hela taket utan punktåtgärder kan få stora effekter på driftnettot.

Takets installationer

När snön faller och töar gäller det också att kontrollera takets installationer som rökgasluckor och takfönster. Rökgasluckor är centrala för fastighetens brandskydd och de kan bli svåra att öppna om de blockeras med blötsnö och is men även utrymningsvägar och brandtrappor måste kontrolleras extra så de inte är blockerade.

Mängden snö får även betydelse för tyngden på taket, speciellt när vädret går från kallt till varmt. Is väger alltid mer än snö. Det finns speciella metoder för att mäta tyngden på taket och skulle tyngden nå en kritisk gräns gäller det att lösa problemet snabbt. Bostadshus i Sverige är oftast ordentligt dimensionerade men platta tak med stora spännvidder som industrilokaler, sporthallar och köplador, är mer utsatta och behöver extra tillsyn så de inte rasar in när snön övergår i is.

En god och långsiktig planering med regelbunden tillsyn och skötsel skapar friska tak och välmående fastigheter. Det lönar sig på många sätt att hålla koll på taken!

Publicerat den 9 mars

15 år med H2M

För 15 år sedan idag, den 1 mars 2003, grundades H2M. Då fyra anställda och en idé om att skapa en bra arbetsplats där människor trivs, för trivsman på sitt jobb så trivs också kunderna med dig berättar Mikael Lindström grundare av H2M. Idén har fungerat och verksamheten har vuxit i takt med kundernas efterfrågan. Idag består bolaget av många olika yrkesområden men teknisk fastighetsdrift är fortfarande kärnan som företaget vilar på.

En viktig del i framgången är H2M-andan. En sammanfattning av den värdegrunden som leget till grund för bolaget sedan start. På H2M sammanfattas det med orden omtanke och kunskap. Omtanke betyder att man tar hand om sig själv, sina kollegor och sina kunder. Kunskap står för den kompetens som varje medarbetare besitter och delar med sig av inom organisationen. Att lära tillsammans och av varandra är viktigt för att kunna fortsätta utvecklas och växa tillsammans som företag, menar Mikael. Vi har också valt att se och tro på de människor som kommer in i vår organisation. Människor växer med ansvar och förtroende, det har varit en viktig del av vår filosofi att låta människor utvecklas åt olika håll och skapa möjligheter för individen. Genom att fortsätta göra det kommer vi stå starka och de som jobbar här kommer fortsätta trivas med det dom gör.

Framtiden för H2M ser ljus ut, vi har startat upp det första kontoret utanför Stockholm, i Västerås och vi lämnade Solna i slutet av 2017 för nytt huvudkontor i Hammarby vilket får bli avstamp för de kommande 15 åren avslutar Mikael.

publicerat den 1 mars 2018

Semla, Hetvägg eller Fettisbulle?

Som traditionen bjuder blev det semlor på fettisdagen. I år serverades dom till frukosten här på H2M i Hammarby. Att äta fastlagsbullar är en tradition med gamla anor, och inte bara hos oss.

På medeltiden serverades en kil- eller korsformad rågbulle som värmdes i mjölk, sannolikt för att göra den någorlunda ätbar.  Semlan som vi känner den idag, med vispad grädde och lock kom till så sent som i början av 1900-talet.

Vetebröd i form av rund bulle, med mandelmassa i varm mjölk uppträdde i slutet av 1600-talet då under namnet hetvägg. Den mest berömda hetväggsätaren är nog kung Adolf Fredrik som dog efter att ha ätit hela 14 portioner på fettisdagen den 12 februari 1771.

Namnen används idag synonymt med varandra och semlor i nya konstellationer uppfinns hela tiden. Varför inte testa wrapsemlan eller  korv-med-bröd semlan till eftermiddagsfikat?

Se våra tjänster

H2M spindeln

Specialister inom teknisk fastighetsservice.