Fastighetstekniker i uppdrag

Jag började mitt arbete på H2M som rörmokare men hamnade ganska snart som tekniker i ett stort köpcentrum. I centrumet skulle ronder och tekniska delar vara klara innan det öppnade för besökare. Under öppettiderna var driften en del av personalen och vi hjälpte till med allt som fick besökarna att må bra. Beställaren krävde en hög standard av oss som tekniker och jag lärde mig otroligt mycket.

Just nu arbetar jag som fastighetstekniker i DN-huset, på Kungsholmen i Stockholm. Det här är ett speciellt hus med höga krav på den tekniska leveransen. Både fastighetsägare och hyresgäster förväntar sig mycket av oss, och det är kul med utmaningar.  Skillnaden mellan uppdragen handlar mycket om att det är olika fastigheter med olika behov. I ett centrum är det mycket människor som kommer och går varje dag, det ska vara attraktivt ur ett säljande perspektiv. Här är det mest kontor, vilket ställer andra krav. Det innebär också att det ofta är samma människor som vi möter varje dag. Här kan vi jobba mer ute i fastigheten under hela dagen och vi får en närmare relation med alla som befinner sig här under dagen.

Att arbeta som fastighetstekniker

När jag arbetar är det viktigt att jag kan lämna mitt jobb och känna mig stolt över vad jag genomfört under dagen. Jag vill känna att jag bidrar till att kunden och hyresgästerna blir nöjda och att fastigheten fungerar som den ska, det är viktigt. Den bästa uppskattningen är när man löser någons problem och gör människor glada genom sitt arbete och sitt kunnande. Men mitt arbete handlar mest om att förebygga problem, att vara proaktiv och se saker innan de händer.

En vanlig dag börjar vi med att gå igenom data och eventuella larm från natten, sedan genomför vi våra ronder enligt den plan vi lagt upp dagen innan. Vi har jobbat mycket med SBA (systematiskt brandskyddsarbete) här i uppstarten eftersom det är en viktig del av säkerheten i en fastighet, vi har också arbetat mycket med att lära känna tekniken i fastigheten. Det är ganska spännande här, huset tog emot sina första hyresgäster 1964 och den är bland annat dimensionerad för ett tryckeri, som låg här tidigare. Nu trycks inga tidningar längre vilket gör att vissa delar inte behövs. Det skapar utrymme för nya saker, bland annat finns det ett företag som odlar kryddor. Det doftar oregano och timjan i källaren på vissa platser, det är lite annorlunda.

Det är också riktigt kul med äldre fastigheter, det är lite mer utmanade som fastighetstekniker eftersom de har många lösningar från olika tid som ska fungera tillsammans. Jag gillar också gamla, tekniska prylar och här finns det massor som man sparat över tid,  bra-och-ha saker som kan behövas när något ska bytas. Jag har ställt upp lite gamla verktyg och annat här på driftkontoret i en monter, så blir vi också påminda om att det är en speciell fastighet. Här finns en vindmätare, ficklampor, en äldre kikare samt ett stort hålslag, vackert utformat i ek och järn med snirkligt mönster, det har till och med en liten underhållsplan instansad som säger att det ska oljas lite då och då för att fortsätta fungera. Det är precis som hus, visa det omtanke och bygg med kunskap så fortsätter det fungera år efter år.

Fastighetstekniker som blickar ut
DN huset underifrån